perttukoistinen Vähän järkeä

Keskusta ja pullonpiilotuksen ihanuus

Keväällä hallituspuolueiden kesken sovittu alkoholilain uudistus näyttää jääneen lähtökuoppiinsa. Lainsäädännön oli alustavasti tarkoituksena tulla voimaan jo tulevan vuoden alusta, mutta valmistelu on keskustajohtoisesssa sosiaali- ja terveysministeriössä edennyt verkkaisesti. Tai oikeammin sanottuna mitään ei ole tapahtunut.

Tilannetta on kokoomuksessa ja perussuomalaisissa ihmetelty ja verrattu keskustan toimintaa jopa ns. italialaiseen lakkoon. Valmistelun viivästymisestä on esitelty erilaisia syitä, mutta keskeisenä ongelmana näyttäisi julkisuudessa olleiden arvioiden mukaan olevan tahdon puuttuminen.

Tätä ei toki kannata ihmetellä. Keskustan edelliselle vaalikaudelle julkaisemassa ”kippis kohtuudelle” –ohjelmassa alkoholipitoisuudeltaan yli 3,7% juomat olisi viety ruokakaupoista ja kioskeista Alkoon. Samoin alkoholin hintaa haluttiin nostaa kaikissa juomaluokissa.

Ohjelman valmistelua johti kansanedustaja Annika Saarikko, joka toimi myös keskustan neuvottelijana alkoholilain uudistuksessa. Hänen on tarkoitus tulla peruspalveluministeri Juha Rehulan tilalle ensi vuonna. Rehula puolestaan oli niin ikään hyväksymässä kohtuusohjelmaa ja vastaa alkoholilain uudistuksen toteuttamisesta.

Vahvasti näyttääkin siltä, että uudistusta koetetaan keskustassa parhaansa mukaan jarruttaa pitkän kaavan kautta, oletettavasti vähintään kuntavaaleihin saakka. Tämän lisäksi viestintästrategiaksi näyttää valikoituneen pullonpiilotus.

Puolueen nettisivuilta olivat kesän aikana jostain syystä kadonneet aiemmin julkaistut uutisoinnit koko alkoholiuudistuksesta, joissa puolueen silloinen varapuheenjohtaja Saarikko kommentoi asiaa.  Keskustan facebook- tai twitter-tileillä alkoholiuudistuksesta ei sen julkistamisajankohtana mainita sanallakaan, sen enempää kuin Saarikon tai Rehulankaan. Vaikea toki arvioida, onko viestit poistettu jälkikäteen keskustan uutisointien tapaan vai jätetty viestimättä alunperinkin. Vesitetty maku asiasta kuitenkin jää.

Mielipiteitä on varmasti hallituspuolueiden sisällä eri asioihin erilaisia, ei siinä mitään. Sopimus on kuitenkin sopimus. Nyt uudistuksesta hyötyvät alan yrittäjät ja tavalliset kansalaiset näyttävät jäävän keskustalaisen ”teekutsuliikkeen” jalkoihin.

Ehkä olisi alunperinkin pitänyt viedä maidot viinakauppoihin?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän esalehtinen kuva
Esa Lehtinen

Kun viinit tulevat joskus ruokakauppoihin, tulisi vahvojen oluiden tulla samalla. Ihan tasapuolisuuden vuoksi.

Maidot viinakauppoihin? Hmmm. Ajattelitko kenties jonkinlaisia "terästettyjä" maitoja?

Käyttäjän perttukoistinen kuva
Perttu Koistinen

Eikös se olisi näppärää saada valkovenäläisen ainekset samasta kaupasta? :P

Samaa mieltä siitä, että viinillä ja oluella ei tuossa ole eroa. Nythän sovitussa valmistustaparajoite jo sinänsä poistui, mutta prosenttiraja jäi kaupoissa noin nelosoluen tasalle.

Milloin keskusta tuon nyt sitten suvaitseekin viedä maaliin saakka...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Myös väkevät alkoholijuomat kuten vodka, viski j.n.e tulisi saada ostaa ruokamarketeista. Turhaa ihmisiä on rumbasta hakemaan niitäkään muualta, kun ei se hakumatka sen juoman laatua miksikään muuta.

Jos joku kauhistelee sitä, että ruokakauppaan tuodaan viinaa, niin todellakin voi kysyä olisiko se samojen ihmisten mielestä kauhistus, jos ALKO:ssa alettaisiin myydä ruokaa. Olisiko siinä mitään eroa?

Käyttäjän JaakkoTuominen kuva
Jaakko Tuominen

Niinpä - kepulle tiedoksi: kansan tahto on hallitusvallan perusta. :)

"Tutkimus: Suomalaisten enemmistö haluaa viinit ja A-oluen ruokakauppoihin

02.03.2016

Enemmistö suomalaisista katsoo, että mietoja viinejä ja A-olutta tulisi voida ostaa elintarvikeliikkeistä. Tämä selviää TNS Gallupin toteuttamasta tutkimuksesta, joka kartoitti suomalaisten mielipiteitä alkoholijuomien myynnistä. Suomalaisten suhtautuminen alkoholijuomien myyntiin on muuttunut selvästi sallivammaksi viime vuosien aikana.

Yli puolet (56 %) suomalaisista olisi valmis sallimaan mietojen viinien myynnin elintarvikeliikkeissä. Kaksi vuotta sitten tällä kannalla oli 51 % suomalaisista. Myös A-oluen myynnin vapauttamiseen suhtaudutaan aiempaa myönteisemmin. Nyt A-oluen myynnin vähintään viranomaisen myyntiluvan saaneissa elintarvikeliikkeissä sallisi 50 % suomalaisista. Selvästi alle puolet (40 %) suomalaisista säilyttäisi A-oluen Alkossa. Vuonna 2014 A-oluen myynnin vapauttamista kannatti 41 % suomalaisista."

Toimituksen poiminnat