perttukoistinen Vähän järkeä

Li Andersson ja mahdottoman kallis elämä

Vasemmistoliitto vaati tänään puheenjohtajansa Li Anderssonin johdolla Suomeen kymmenen euron lakisääteistä minimituntipalkkaa. Anderssonin mukaan hän on kotonaan vielä asuessaan työskennellyt kuuden euron tuntipalkalla, eikä olisi kuukausipalkalla tullut toimeen itsekseen.

Kuuden euron tuntipalkka vastaa n. 950 euron kuukausituloja, josta Verohallinnon laskurin mukaan maksettaisiin 1,5% veroja + vakuutusmaksut. Käteen jäisi lopulta noin 870 euroa. Lisäksi esimerkiksi Helsingissä 700 euron vuokralla tulot oikeuttaisivat Kelan laskurin mukaan n. 406 euron asumistukeen.

Käteen jäisi tällöin vuokran jälkeen noin 576 euroa. Mitenkään leveää elämää noilla tuloilla ei tietenkään vietetä, mutta toimeen aivan varmasti pitäisi tulla. Määrä on kuitenkin noin sata euroa enemmän, kuin perustoimeentulotuki.

Asumisen kustannukset Helsingissä ovat toki pääsääntöisesti muuta maata kalliimpia.  Esimerkiksi Anderssonin kotikaupungissa Turussa vuokranmaksun jälkeen palkasta käteen jäisi jo merkittävästi enemmän. Asunnosta riippuen kohtalaisen helposti jopa yli 700 euroa, vaikka asuisi kaupungin keskustassa.

Tiivistetysti voineekin sanoa, että Anderssonin kuuden euron esimerkkipalkalla pärjäisi missäpäin Suomea tahansa, mikäli vain osaa elää hänen vasemmistolaista elintasoaan säästäväisemmin.

Tätä tulokulmaa voisi toki kritisoida siitä, että palkalla pitäisi pystyä tulemaan toimeen ilman tukia. Tähän ei kuitenkaan vasemmistoliittokaan pyri, sillä se ajaa samaan aikaan minimituntipalkkavaatimuksensa kanssa Suomeen muun muassa jopa 800 euron suuruista perustuloa sekä työajan lyhentämistä.

Jokainen voi toki arvioida, mitä tällainen tekisi Suomen jo nykyisellään korkeille yksikkötyökustannuksille ja sitä myötä yritysten kilpailukyvylle, työllisyydelle tai esimerkiksi julkisen sektorin kustannuspohjan kestävyydelle. Saattaisi aika moni työpaikkakin jäädä täyttämättä.

Kalliiksi tulisivat veronmaksajille vasemmistolaiset elämäntavat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Juha Hämäläinen

406 Euroa asumistukeen!

Eikö tuo juuri ole sosialismia pahimmillaan ?

Kansantaloudellisesti saattaisi olla parempi, jos duunarilla olisi palkka jolla maksaa itse vuokransa, niin ei tarvitse mennä valtionkassalle......

Käyttäjän perttukoistinen kuva
Perttu Koistinen

Ideaalitilanteessa varmaan kyllä. Se vain, että korkea minimipalkka lisää työttömyyttä ja senkin tuet jää yhteiskunnan maksettavaksi. Puhumattakaan sitten yhdistelmänä lyhemmän työajan ja perustulon kanssa. Vähemmän tuo 950e palkka+asumistuki kuitenkin kansantaloutta kuormittaa, kuin esim peruspäiväraha + asumistuki.

Se mitä tukijärjestelmälle kokonaisuutena pitäisi tehdä on hieman laajempi keskustelu... asumistuetkin sinänsä nostavat nykyisellä mallilla vuokratasoa ja sitä kautta lisäävät yhteiskunnan kuluja.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kokoomuksessa ei siis edes pyritä ideaalitilanteeseen?

Käyttäjän perttukoistinen kuva
Perttu Koistinen Vastaus kommenttiin #19

Ideaali yksittäisessä asiassa ei välttämättä ole kokonaiskuvassa yhtä hyvä. Ei valitetavasti tässäkään. Korkea minimipalkka aiheuttaa työttömyyttä ja nostaisi myös yhteiskunnan kuluja. Henkilökohtaisesti en siis näe minimipalkan määrittämistä laissa kovinkaan järkevänä.

Itse olisin mieluummin töissä tuolla palkalla, kuin työttömänä. Aina se on myös yhteiskunnan kannalta järkevämpää, jos edes osa tuloista tulee palkasta.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #25

Kymmenen euroa olisi korkea minimipalkka? Nyt viimeistään tuli selväksi että mistä tuuli käy.

Käyttäjän perttukoistinen kuva
Perttu Koistinen Vastaus kommenttiin #30

Onhan se korkea sellaisissa tehtävissä, jotka eivät sen arvoa tuota. Silloin ei kannata palkatakaan.

Pekka Pylkkönen

Kaikki eivät yllä sellaiseen tuottavuuteen että sillä eläisi suomalaisella, melko korkealla elintasolla. Kansantalouden kannalta heti seuraavaksi paras vaihtoehto on se että jokainen tuottaa itse sen minkä kykenee ja loppu subventoidaan yhteisesti. Huonoin vaihtoehto on se että itse ei osallistu tuottamiseen lainkaan.

Elintasostandardien laskeminen on tietysti myös vaihtoehto. Tottakai 6€ palkalla tulee toimeen. Suurin osa maailmasta tulee ostovoimakorjattunakin toimeen alle sen.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Eri kaupungeissa on eri summa tuo asumistuki... joten summasta ei jäisi enempää kuin pk-seudulla.. mut voi alkaa miettimään kiinnostaako työnteko jos saa vain 100e enemmän..

Käyttäjän perttukoistinen kuva
Perttu Koistinen

Joo, eri kuntaryhmissä on eroja ja siitä ne erot jäljellejäävässä osuudessa johtuukin. Helsingissä yksinasuvan vuokrakustannuskatto on parisen sataa tuota esimerkkivuokraa pienempi, mutta Turun selvästi alemmalla vuokratasolla katto ei karkaa niin kauas. Lisäksi vain 80% enimmäismäärästä korvataan.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

"Li Andersson ja mahdottoman kallis elämä"

Perttu Koistinen ja mahdottoman tyhmää "ajattelua"

Aikuisten oikeasti, ryhtyisitkö itse elämään esittämilläsi reunaehdoilla? Mitään, mitä et pysty omalle kohdallesi hyväksymään, et voi uskottavasti esittää jollekulle toiselle hyväksyttäväksi elämäksi syyllistymättä ihmisten eriarvoistamiseen.

Olematta Vasemmistoliiton jäsen tai kannattajakaan, Li Andersson puhuu tällä kohden asiaa. Joskin 800 euroa on pienehkö realistiseksi perustuloksi - realismia lähempänä on noin 1000 euroa/kk ja pk-seudulla kalliiden asumiskustanusten vuoksi emme pääse yhden luukun periaatteeseen, vaan jonkinlainen asumistukijärjestely on välttämätön.

Käyttäjän perttukoistinen kuva
Perttu Koistinen

Olen elänyt joskus pienemmilläkin reunaehdoilla ja saanut pienempää palkkaakin, kuin nuo tekstin luvut. Kyllä sitä yllättävän pienellä selviää, kun vähän miettii kulurakennetta.

Kysehän on tuossa ennenkaikkea Lin väitteestä, jonka mukaan tuolla rahalla ei selviä. Aivan varmasti selviää.

Kun rahaa ei valtiollakaan ole määrättömästi ja verotuksen tasokaan ei Suomessa ole mitenkään erityisen alhainen, johonkin se tukien raja pitää kuitenkin vetää.

Minimipalkan osalta taas törmätään siihen, että se asettaisi työpanoksen arvolle tuottavuuskynnyksen. Seurauksena ehkä harvemmille hieman parempi tulotaso, mutta useammalle työttömyyttä.

Käyttäjän AnneSoimajrvi kuva
Anne Soimajärvi

Perttu: Kuinkahan pienellä palkalla tulitkaan toimeen hyvin ja kuinka kauan?

Selviää, aivan varmasti versus ei selviä. Ha- hah-haah.
Tultiinpa kummaan dilemmaan. "Kuinka pienellä selviää hyvinkin?"
Mieluusti näkisin lukuja, niit, millä ihmisellä on käytössä.

Käyttäjän perttukoistinen kuva
Perttu Koistinen Vastaus kommenttiin #10

En tainnut missään sanoa että "hyvin", ei tuolla tulotasolla erityisen leveää elämää vietetä. Mutta toimeen kuitenkin tulin ja niin tulee myös tuolla Lin palkalla. Sillä kattaa kyllä esimerkiksi kaikki toimeetulotuen osalta määritellyt perustarpeet.

Jos nyt lukuja haluaa, niin otetaanpa karkea laskelma noista määriteltyjen perustarpeiden kuukausikuluista:

Kotivakuutus 20
Ruoka 240
Puhelinkulut 20
Salikortti 20
HSL 52,4
Pesuaineet 20
Siivous 20
Sanomalehti 20

Yht. 412,4

Tästä jää vielä ihan kohtalaisesti rahaa vaatteisiin ja lääkkeisiin, ym. Kaikki noistakaan ei ole uusimisen tarpeessa joka kuukausi.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #26

Helsingin hallinto-oikeuden päätöksessä 24.5.2002 oli kyse siitä että tuleeko henkilölle myöntää toimeentulotukea jos hän on 12 kuukauden aikana säästänyt siitä 1000€ joka näkyy tilillä ja joka vetää laskelman ylijäämäiseksi. Päätös on että tulee, eikä toimeentulotuesta säästyneitä varoja saa huomioida laskelmassa. Ainakin joku pystyy säästämään noin satasen kuussa toimeentulotuestakin eikä ainakaan ollut kuollut ennenkuin oikeus ehti asian käsitellä.

Käyttäjän Olli-PekkaLindgren1 kuva
Olli-Pekka Lindgren

Ehkä sinä ja Li määrittelette eri tavalla käsitteen "selviää".
Koska jos oikein ruvetaan miettimään, niin täysin ilman rahaakin
voi selvitä (jos selvitä = pysyä hengissä). Silloin voi nukkua
siltojen alla ja syödä roskiksesta. Itse olen sitä mieltä, ettei
950 eurolla häävisti "selviä". Ainakaan niin hyvin kuin esim. joku 50 000
euroa kuukaudessa palkkaa saava. Niitäkin on - ainakin sinulle tutussa
puolueessa. Ja silti heillekin vielä saattaa tulla tulonsiirtoja
tilille esim. lapsilisien muodossa.

Käyttäjän perttukoistinen kuva
Perttu Koistinen Vastaus kommenttiin #11

Kuten tuolla tekstissäkin jo sanoin, ei sillä mitään erityisen leveää elämää vietetä. Mutta kyllä noilla tuloilla silti ostaa esimerkiksi toimeentulotuessa määritetyt perustarpeet varsin helposti. Siihen vedin tässä nyt tuon rajan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Li Anderssonista tulee mieleen Hertta Kuusinen, joka kommunistina vietti sodanjälkeisessä Suomessa elitistä elämää ja samanaikaisesti oli olevinaan köyhän ja raskautetun työväen asialla.

Ei uutta auringon alla.

Jukka Mäkinen

Li Anderssonista tulee mieleen Ulrike Meihoff, joka myös oli sitä mieltä. että vasemmistolainen väkivalta on parempaa, erilaista ja siksi hyväksyttävämpää. Yhteistä on myös partneri pahanteossa. Yhdellä Andreas Baader ja toisella Dan Koivulaakso.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Millaista elämää voi elää kokoomuslaisella 576 eurolla/kk?

Ruokaan kuluu normaalilla perusaineenvaihdunnalla varustetulla ihmisellä minimissään 10 euroa päivässä. Työpaikkalounas maksaa keskimäärin 7 euroa/työpäivä, mutta kun pelkästään sillä ei elä. Pitäisi syödä aamiainen ja kenties vielä iltapäivälläkin jotain. Vai haettiinko sitä, että jos ei tee mitään niin ei tarvitse syödäkään?

Liikkuvan ja työtä tekevän ihmisen ruokakulut ovat siis 200-300 euroa/kk. Tuhlattavaksi jää vielä 276-376 euroa/kk riippuen siitä paljonko syö. Hyvältä näyttää vielä.

Eli rahaa jää muuhun kuin syömiseen vielä kymppi päivää kohden.

Tähän muuhun kuuluvat sähkö-, vesi-, puhelin- ja dataliikennekulut. Näistä kolme on käytännössä pakollisia. Ne syövät pois siivun tuhlattavaksi jäävästä osasta. Entäpä auto? Monta kymppiä palaa kuussa vaikka auto seisoisi parkkipaikalla ja sen käyttäminen vasta maksaakin.

Pienituloinen ei siis voi hankkia autoa, vaan on sidottu julkiseen joukkoliikenteeseen. Paljonkos se maksaa kuukaudessa? Eivät nekään ole ilmaisia. Taas höylätään käteen jäävästä osuudesta.

Entäpä pukeutuminen? Vaatekertaa ei tarvitse uusia joka kuukausi, mutta välillä on mukava ostaa uusia sukkia ja kalsareita. Vanhoja vaatteita pitää pestä ja pesuaineet ovat kalliita, samoin muut hygieniatuotteet, joita ei ole laskettu vielä ruokamenoihin. Alkaa kuukauden rahavaranto hupenemaan jo melkoista haipakkaa. Eikä vielä ole edes harrastettu mitään. Harrastamiseen ei nimittäin jää enää latin latia minimipalkasta.

Tullaan alkupisteeseen.

Liikkuvan ihmisen perusaineenvaihdunta huitelee 1500kcal paikkeilla vuorokaudessa. Perusaineenvaihdunta tarkoittaa siis sitä kulutusta, minkä ihminen kuluttaa ollakseen hengissä. Jokainen kävelty askel lisää kulutusta. On hyvin epäterveellistä saada tarvittavaa energiamäärää pelkällä maksalaatikolla, joka sekin maksaa jo yli kaksi euroa/400g rasia. Niitäkin pitää syödä päivässä vähintään kaksi, jotta pysyy hengissä.

http://www.saarioinen.fi/tuote/maksalaatikko-400-g/

Köyhyydessä onkin siis se hyvä puoli, että pysyy hoikkana ilman tarvetta liikunnalle.

Kokoomuksen mielestä työläinen saa riittävästi liikuntaa tullessaan töihin ja liikkuessaan siellä ja työpaikalta kotiinsa. Muuhun liikuntaan ei ole varaa 6 euron tuntipalkalla. Työmatkallaan työläinen hakee kirjastosta ilmaisen kirjan, koska hänellä ei ole aikaa eikä voimia harrastaa mitään muuta.

Fiksu työläinen lukee oppikirjoja päästäkseen pois 6 euron helvetistä. Siksi kokoomus tuottaa maahan halpatyöläisiä ulkomailta. Nämä eivät osaa lukea eivätkä ymmärrä paremmasta ja tekevät työtään kiitollisina, koska onhan 6 euroa tunnissa ruhtinaallisesti enemmän kuin kuusi dollaria päivässä, minkä duunari tienasi kotimaassaan.

Vaan kuinka kauan tuontiduunarilla kestää ymmärtää se, että elintaso on tismalleen sama sekä Suomessa että vinkuintiassa? Tilipäivänä molemmissa jää tasan yhtä paljon ostovoimaa käteen per kuukausi.

Käyttäjän perttukoistinen kuva
Perttu Koistinen

Päivittäisiä ruokakuluja saa aika helposti alas, kun hieman miettii mitä ostaa ja mistä. Itse olen työssäkäydessäkin pyrkinyt pitämään rajaa kahdeksassa eurossa, millä syö jo lihaakin vaikka joka päivä.

Mutta jos lähtee toimeentulotuessa määritellyistä perustarpeista, karkea laskelma Helsingissä voisi näyttää vaikkapa tältä:

Kotivakuutus 20
Ruoka 240
Puhelinkulut 20
Salikortti 20
HSL kuukausikortti 52,4
Pesuaineet 20
Siivous 20
Sanomalehti 20

Yht. 412,4

Tästä jää vielä ihan kohtalaisesti rahaa vaatteisiin, sähköön ja lääkkeisiin, ym. Kaikki noistakaan ei ole uusimisen tarpeessa joka kuukausi.

Ei tuolla tietenkään erityisen leveästi elä, mutta ihan kohtuullisesti pärjää kuitenkin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Oletus siitä, että edes kuuden euron tuntipalkalla saisi tehdä kahdeksantuntisia työpäiviä on kestämätön. Esimerkiksi kaupan työntekijöistä 80 prosenttia tekee lyhyempää kuin kahdeksantuntista työpäivää. Tässä mielessä esimerkiksi otettu toimeentulolaskelma ainakin tulojen osalta on se mihin parhaimmillaan voisi päästä, käytännössä tuskin.

Aina on näitä joiden mielestä kymmenen euroa tunnilta duunarille on riistopalkka.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

Kaikki mitä Anderssonin talousajattelusta tarvitsee tietää:

"Andersson on vahvistanut Twitterissä, että kuuden tunnin työpäivä pitäisi toteuttaa ansiotasoa laskematta."

Aika laholatva on oltava, että näitä äänestäisi.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/197156-tyopaiva-6...

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Itselläni oli ison yksiön vuokra Turun keskustassa 600e/kk. Halvempiakin olisi löytynyt keskustasta ja vieläkin halvempia vaikka Varissuolta.

Tietääkseni Li Andersson kuitenkin asui suhtkot hintavalla puutaloalueella.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Ei ole syytä epäillä etteikö Li Andersson olisi fiksu ja harkitsevainen ihminen. Tätä taustaa vasten herää pakosta epäilys että hän olisi peluri, ymmärtää että ehdotuksensa ovat käytännössä mahdottomia toteutaa mutta ymmärtää myös että on paljon heitä jotka uskovat niitä mahdollisiksi elävässä elämässä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mihin unohtuivat työmatkakustannukset, jotka voivat viedä nettopalkasta saman kuin ruokailu. Ei tarvitse olla järjen jättiläinen ymmärtääkseen ettei 6 euron tuntipalkalla elä Suomen kaltaisessa kalliissa maassa ilman yhteiskunnan tukea.

Käyttäjän perttukoistinen kuva
Perttu Koistinen

Esimerkiksi Helsingissä työmatkakustannukset ovat paikallisliikenteen kuukausikortilla n. 52 euroa. Turussa samaa luokkaa. Joissakin kaupungeissa on toki joitakin kymppejä tätä kalliimpaa. Mahdollisuuksien rajoissa kuitenkin.

En minäkään väitä, etteikö tukea tuolla palkalla tarvitsisi. Niihin on kuitenkin lakisääteinen mahdollisuus, eikä vasemmistoliitto ole niitä ainakaan vähentämässä tavoitteissaan.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Valtion säätämä minimipalkka 10€/h alentaisi palkkoja pitkässä juoksussa alakohtaisten minimipalkkojen vähitellen poistuessa.

Li Andersson ei tajua, että hänen ehdotuksensa saattaa olla punainen vaate ay-liikkeelle.

Toimituksen poiminnat