perttukoistinen Vähän järkeä

Alkoholilain uudistusesitys on täynnä pullonpiilottajien päiväunia

Kuukausien viivyttelyn jälkeen vastuuministeri Juha Rehulan johdolla laadittu esitysluonnos hallituspuolueiden sopimasta alkoholilain uudistuksesta on viimeinkin täällä. Lupaavasta poliittisesta sovusta huolimatta mitään erityisiä hurraa-huutoja ei kannata viritellä, sillä lausuntokierrokselle lähdössä olevassa 145-sivuisessa (!) esityksessä näkyy vahva pullonpiilottajapoliitikkojen kädenjälki.

Alkuperäinen tavoite oli saada laki voimaan jo tulevan vuoden alusta. Tästä on viivyttelyn myötä luonnollisesti jouduttu luopumaan ja muutenkin hieman vesitetyn makuinen esitys menee nyt keskustan riemuksi (ja kansalaisten/yrittäjien harmiksi) päätettäväksi kuntavaalien yli. Voimaan laki tulisi aikaisintaan vasta 2018.

Itse esitys pitää sisällään kymmenien sivujen historia- ja varoittelujohdannon, jonka jälkeen päästäänkin itse asiaan ja esitetään ”toteuttamisvaihtoehtoja” uudistukseen. Tässäpä niistä yksi:

”Tehokkain tiedossa oleva keino olisi luvanvaraisessa vähittäismyynnissä myytävien alkoholijuomien alkoholipitoisuuden alentaminen. Käytännössä markkinoiden toimivuuden kannalta prosenttiraja voisi olla sama kuin Ruotsissa eli yli 3,5 tilavuusprosenttia alkoholia sisältävät alkoholijuomat myytäisiin myös Suomessa vain Alkon myymälöistä.”

Toisessa ”kompromissihenkisessä” vaihtoehdossa esitetään, että alkoholijuomien vähittäismyyntiä koskevia säännöksiä ei vapautettaisi juuri toteutettua aukioloaikojen vapauttamista enempää, mutta anniskelua rajoittavia normeja purettaisiin. Toisin sanoen kaupoissa mikään ei muuttuisi ja pienpanimotkin saisivat jäädä nuolemaan näppejään.

Kolmas onkin jo sitten enemmän hallituksen sopiman ratkaisun mukainen, mutta sisältää varoituksia ihmisten kykenemättömyydestä ottaa itse vastuu omasta terveydestään ja elintavoistaan, unohtamatta erilaisia maailmanlopun skenaarioita vaikutuksista. Kaikenkaikkiaan voisi luonnehtia, että lakimuutoksia ei ole ainakaan pyritty erityisesti perustelemaan toteutettavaksi, vaan pikemminkin päinvastoin.

Kun poliittinen tahtotila valmistelulle on lyöty jo lukkoon viime keväänä, ei voi kuin ihmetellä mistä tällainen asenteellisen ohjaileva sisältö tai tahtotilan vastaiset vaihtoehdot ylipäätään ovat löytäneet tiensä lakiesitykseen. Selvää taitaa kuitenkin olla, että ministeri ei tätä ainakaan ole pyrkinyt estämään.

Ja miksi olisi, kyseinen aatteellinen sisältöhän on monilta osin keskustan edellisen vaalikauden ”kippis kohtuudelle” –ohjelman mukainen. Ohjelman, jota Rehula oli itse tuolloin hyväksymässä.

Mutta jarrutteluhan ei toki jää asenteellishenkisiin perusteluihin ja ajatusmalleihin. Ravintoloiden aukiolojen vapautuminen on esityksessä tuomassa mukanaan aimo läjän byrokratiaa ja toimintaa sekä kannattavuutta käytännössä hankaloittavia vaatimuksia varsinkin ravintoloihin liittyen.

Esimerkiksi järjestyksenvalvojia tarvittaisiin reippaasti lisää jo ennen jatkoajan alkua, mikäli aukioloaikaa haluaa ylipäätään jatkaa 01:30 jälkeen. Yhteinen anniskelualue olisi jatkossa sallittu, mutta vain jos yksikään sitä käyttävistä ei olisi hyödyntämässä jatkoaikaa. Yhteisestä jatkoaika-alueesta ei voisi edes haaveilla. Se niistä omalla ilmoituksella saatavan jatkoajan hyödyistä ravintolayrittäjille. Toteutustavat käytännössä nollaavat muutokset tai jopa huonontaa nykytilannetta monilta osin.

Olut- ja viiniharrastajille olisi luvassa myös kylmää vettä niskaan, sillä he tai kukaan muukaan sen puoleen ei jatkossa saisi tilattua juomiaan ulkomaisista verkkokaupoista.

Vähittäismyynnin prosenttien nosto, valmistusneutraliteetti, pienpanimoiden ulosmyynti ja moni muukin osa esityksestä ovat toki hallituspuolueiden sopiman mukaisia. Silti vaikutelmaksi jää, että pulloa vilautetaan vähän toisella ja piilotetaan syvemmälle toisella kädellä. Petrattavaa siis tulevalle kommentointikierrokselle riittää lakiesitysluonnoksessa aivan tarpeeksi, ihan jo sovitun tahtotilan hengen saavuttamiseksikin.

Jatkokäsittelyn aikataulusta riippuen tulevista kuntavaaleistakin voi olla vielä luvassa pullonpiilotusvaalit. Ehkäpä tositarkoituksella?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Paljonhan alkoholipolitiikka Suomessa on vapautunut sitten kieltolain kumoamisen. Jos erilaisista alkoholipoliittisista päätöksistä piirtäisi vuosikäyrän, jossa salliminen olisi pystykoordinaatistolla pykälä ylöspäin ja tiukentaminen pykälä alaspäin, niin aika selkeä trendi 30-luvun alusta nykypäivään kuitenkin olis havaittavissa nousevalla käyrällä.

Mutta aika ajoin on tiukennettukin ja sallivampiinkin päätöksiin on tapana liittää joitain tiukennuksia. Tai ainakin niitä pähkäillä, osa niistä ei kuitenkaan ole toteutunut.

Olen joskus kirjoittanutkin, että Suomen alkoholipolitiikka on eräänlaista letkajenkkaa: ykis hyppy eteenpäin, yksi taaksepäin ja sitten kolme eteen, jonka jälkeen sätkytellään paikallaan puolelta toiselle vähän aikaa, ja sitten taas uusi hyppykierros ...

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Erittäin asiallinen kirjoitus. Tuota pullonpiilottajien lakiehdotusta lukiessa ei todellakaan uskoisi, että Suomi kuuluu Euroopan Unioniin. Voisikohan tästä valittaa EU-tuomioistuimeen?

Käyttäjän JaakkoTuominen kuva
Jaakko Tuominen

97 % Euroopan unionin yli 500 miljoonasta kansalaisesta ei tarvitse valtion alkoholin vähittäismyyntimonopolia alkoholihaittojen ehkäisemiseksi - eivätkä tarvitsisi suomalaisetkaan. :)

Marko Parkkola

Nettikauppojen käytön kielto on suoraan EU:n vapaan tavaran liikkuvuuden periaatteen vastaista. Edellinen sisäministeri oli huolissaan tästä periaatteesta, kun häneltä kysyttiin halal-lihalle asetettavasta mahdollisesta tuontikiellosta. Hänen mukaansa, mikäli toisessa EU maassa myydään jotain laillisesti, sitä on myös voitava tuoda Suomeen.

Tosin hänen periaatteet tällä kohtaa olivat relatiiviset. Lähetin välittömästi tuon lausunnon jälkeen hänelle sähköpostia, saanko tuoda Tsekeistä tai Portugalista kannabista Suomeen. Hän ei vastannut. Ja päinvastoin, tulli on kieltänyt joka CBD öljyn maahantuonnin. Takaisku joillekin MS-tautia sairastaville.

Pitäisi varmaan kysyä nykyiseltä sisäministeriltä tätä tuontirajoitusasiaa sekä alkoholin, että kannabiksen osalta.

Toimituksen poiminnat