perttukoistinen Vähän järkeä

Syntyvyyden laskusta saa syyttää onnistunutta politiikkaa

Sosialidemokraattien Antti Rinne päätti eilen kannustaa kansaa ”synnytystalkoisiin”, mikä ei julkisuudessa juuri riemuhuutoja herättänyt. Taustalla on tietenkin  tälläkin kertaa väestön ikärakenteesta johtuva kestävyysvaje, johon ratkaisuja voi ja pitääkin etsiä.

Suomen osalta Rinteen huoli syntyvyydestä tulee kuitenkin aivan yhtä myöhään kuin sosialidemokraattien uudistaminen, molemmat kun olisi pitänyt hoitaa jo 25 vuotta sitten. Toisaalta syntyvyyden kasvulla ja sitä tukevalla politiikalla on lopulta enää aika vähän tekemistä keskenään. Suunta on aika pitkälti päinvastainen.

Jos syntyvyyden  radikaali kääntäminen nousuun onnistuisi talkoohengellä tai politiikan keinoin, se olisi varmasti jo tehty. Mikään kehittynyt maa kun ei ole tähän vielä pystynyt erinäköisistä yrityksistä huolimatta. Ikärakenteen ongelma on niissä kaikissa enemmän tai vähemmän sama.

YK:n ihmimillisen kehityksen indeksi mittaa odotettavissa olevaa elinaikaa, koulutusta sekä elintasoa eri maiden kesken. Kärkisijoille sijoittuvat maat ovat pitkälti samoja, jotka painivat myös syntyvyyden laskun kanssa. Voisi siis jopa sanoa onnistuneen politiikan johtaneen voimakkaaseen käänteiseen korrelaatioon väestönkasvun kanssa. Mahdollisilla perhepoliittisilla lisäparannuskeinoilla tuskin on tästä trendistä merkittävästi poikkeavaa vaikutusta.

Voi tuntua yllättävältä, että olosuhteiden paraneminen ei edesautakaan syntyvyyden kasvua. On hyvä kuitenkin muistaa, että lapsimäärät olivat länsimaissakin aivan toista luokkaa vielä aivan lähihistoriassa. Tuolloin toki myös eliniänodote, lapsikuolleisuus, koulutustaso ja elinolosuhteet olivat aivan muuta kuin nyt. Tämä ei sinänsä poikkea aivan kauheasti kehitysmaiden nykyisestä tilanteesta. Elintason paraneminen johtaa niilläkin ensin väestön kasvuun, jonka jälkeen ne ovat todennäköisesti jollain aikajänteellä saman tilanteen edessä.

Näyttääkin siltä, että kehittyneiden maiden vanhemmat panostavat ennemmin laatuun kuin määrään. Olosuhteiden kehittyminen tuo siis yksilötasolla lapsille parannusta aiempiin sukupolviin, mutta johtaa samalla väistämättä syntyvyyden jopa jyrkkäänkin laskuun.  

Huoltosuhteelle olisi kuitenkin pakko tehdä jotain, sillä työssäkäyvän ikäluokan tai tulevienkaan rasitetta ei voida kiristää loputtomiin. Esimakua on saatu jo mm. veronkorotuksina, eläkemaksujen kasvuna sekä eläkeikärajan venymisellä ylöspäin.  Syntyvyyden merkittäväkään kasvu ei sinänsä ihan heti auttaisi, sillä se heikentäisi huoltosuhdetta väliaikaisesti entisestään ja syntyneet olisivat käytännössä töissä vasta 2040-luvulla.

Monien maiden ratkaisuksi toivomasta työperäisestä maahanmuutosta taas on kova kisa ja on vaikea uskoa sen yksin riittävän pelastusveneeksi kaikille. Muun maahanmuuton osalta taas työllistymisaste jää Suomessa tällä hetkellä melkoisen alhaiseksi kantaväestön (jo sinänsä liian alhaiseen) työllisyyteen verrattuna useamman sukupolven ajaksi. Asiaa ei toki auta sijainti, kieli, työmarkkinat tai lainsäädäntö tarveharkintoineen.

Suuremmiksi keinoksi kestävyysvajeen ratkaisemiseksi jää oikeastaan lainsäädännön ja työmarkkinoiden merkittävä uudistaminen, joustavuuden lisääminen sekä yhteiskunnan mukauttaminen tulevaan väestörakenteeseen ja teknologisiin mahdollisuuksiin. Se ajatus sosialidemokraattienkin pitäisi pystyä synnyttämään ilman talkoita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat